Meer weten over de verschillende bedieningsmogelijkheden?

Zo kies je het bedieningspaneel dat bij je past

 

Voor het bedienen van de functies in het KNX-systeem maak je gebruik van een bedieningspaneel. In het vorige nieuwsbericht lieten we u kennismaken met HomeCockpit, een Duitse leverancier van touchpanels waarmee wij nauw samenwerken. In dit blog vertelt onze KNX-programmeur Ben Koenen hoe je de bediening kiest die bij je past.

Als het gaat om bedieningsunits valt er voor de gebruiker genoeg te kiezen. De touchpanels, we noemen dit ook wel bedieningspanelen of tasters, zijn in veel verschillende uitvoeringen leverbaar. Ze zijn er in tal van kleuren, afmetingen en merken. Grofweg kunnen we ze indelen in tasters met en zonder display. Of je voor een bedieningsunit met of zonder display kiest, is vooral een kwestie van smaak. Waar de een het een mooie aanvulling vindt, kiest een ander bij voorkeur voor de rustige uitstraling van een taster zonder display.

Om een goede en doordachte keuze te maken, zet ik verschillende aandachtspunten voor je op een rij:

Installatiehoogte

Wanneer je kiest voor een displaytaster, dan is belangrijk om je te realiseren dat deze op ooghoogte moet komen te hangen. Wanneer het paneel te laag hangt, kun je de info immers niet goed lezen en zijn de knoppen lastig te bedienen.

Meer info beschikbaar

Op een displaytaster kun je meer informatie kwijt en je kunt de informatie wat netter en gebruiksvriendelijker weergeven.

Displaytaster niet in alle ruimtes

Kiezen voor een displaytaster betekent niet dat alle bedieningspanelen in een woning of bedrijfsruimte van een display voorzien moeten worden. Je kiest voor het display in de ruimtes waar de gebruiker wat meer sturingsmogelijkheden wil, zoals de woonkamer, de keuken en de slaapkamer. In bijvoorbeeld de hal of bijkeuken, waar veelal een beperkt aantal sturingsmogelijkheden nodig is, volstaat een gewone taster zonder display.

Gravering/bedrukking

Het gebruiksgemak van bedieningspanelen staat of valt met de juiste bedrukking. Zorg voor een logische tekst of logische symbolen, zodat er geen ruimte ontstaat voor misverstanden.

Twee- of viervoudige taster

Tweevoudige tasters tellen vier knoppen en viervoudige tasters hebben er acht. Wij adviseren vrijwel altijd de viervoudige tasters (met dus vier keer twee knoppen), omdat dit voldoende mogelijkheden geeft voor verschillende scenes. Wanneer nodig kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld twee viervoudige tasters. Daarbij is het wel goed om je te realiseren dat die veelheid aan knoppen en mogelijkheden voor onnodige verwarring kan zorgen.

Formaat

De bedieningspanelen zijn in verschillende formaten verkrijgbaar. Zijn de eindgebruikers al wat op leeftijd? Dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een merk of uitvoering waarbij de knopjes niet al te klein zijn.

Meer weten over de verschillende bedieningsmogelijkheden? Bij Van Westenbrugge adviseren we je graag over de verschillende merken en opties.