Meer weten over de mogelijkheden met KNX?

Roto-dakramen prima te integreren in KNX-systeem

Een dakraam dat automatisch sluit als het regent, bij een bepaalde temperatuur of een ingesteld tijdstip opengaat: met domotica is het geen enkel probleem. En de dakramen van het Duitse Roto zijn dan een slimme keuze. Hjalmar Bakker, sales manager van Roto Frank DST Benelux BV, vertelt: “Wij kunnen echt maatwerk leveren en hebben voor iedere situatie een passende dakraam-oplossing.”

Roto is de op een na grootste dakraamfabrikant ter wereld. Het familiebedrijf bestaat al sinds 1935 en is de bedenker van het draaikiepbeslag. In raam- en deurbeslag is het bedrijf nog altijd wereldmarktleider en deze divisie tekent voor tweederde van de omzet. Naast de dakramendivisie is er ook nog een bedrijfsonderdeel dat vlizotrappen verkoopt. “Dat was ooit ook een uitvinding van Roto en daarin lopen we behoorlijk voorop. Deze trappen zijn eveneens leverbaar met elektronische sturing”, licht Hjamar toe.

Lange garantie

De dakramendivisie van Roto heeft drie productielocaties: twee in Duitsland en één in Polen. De bijna vijfduizend dakramen die daar dagelijks gemaakt worden, vinden hun weg over het hele Europese continent. “Wij onderscheiden ons echt in productkwaliteit”, vertelt Hjalmar trots. “De dakramen van Roto hebben uitstekende isolatiewaardes en luchtdichting, we geven lange garantie op onze producten en de ramen zijn snel en gemakkelijk te installeren.” Hij voegt toe dat Roto goed inspeelt op de klantbehoefte. Het bedrijf doet regelmatig marktonderzoek om te ontdekken hoe klanten denken over bijvoorbeeld duurzaamheid, levensduur en domotica.

Zomernachtventilatie

De ontwikkelingen in ‘dakramenland’ gaan snel. Vooral luchtdichting en isolatie hebben door de gestegen energieprijzen veel aandacht. “En in 2050 moeten onze producten voor 100% circulair zijn; daar zal de komende jaren de focus op liggen. Daarnaast ontwikkelen we steeds weer nieuwe producten en productlijnen. Zo hebben we vorig jaar onze platdakramen geïntroduceerd.” Hjalmar vertelt dat hij ook steeds meer vraag ziet naar domoticatoepassingen. “Dakramen worden vaak gebruikt voor zomernachtventilatie: een natuurlijke trek om in de nacht de woning af te koelen. Met domotica kun je dan precies inregelen bij welke buitentemperatuur het raam open mag.”

Uniek

De dakramen van Roto zijn prima aan te sturen met een KNX-systeem. Frans van Westenbrugge heeft er zelf ervaring mee en is enthousiast. “Het is heel goed te integreren en het mooie is dat Roto echt maatwerk levert.” Hjalmar: “We maken zelfs hele grote dakramen met elektrische aansturing, tot wel 1.80 meter. Daar zijn we echt uniek in.”