Op zoek naar een samenwerkingspartner? Neem contact op.

KNX duur? Ook mogelijkheden bij beperkt budget!

Het is een wijdverbreid misverstand dat je met KNX per definitie voor een dure oplossing kiest. Een basic systeem kan qua prijs prima concurreren met een standaard installatie in een woning. Maar gebruikers die kiezen voor domotica willen juist meer dan een standaard installatie. En het is logisch dat met het langer worden van het wensenlijstje ook de kosten voor de installatie toenemen.

De mogelijkheden van KNX zijn vrijwel eindeloos. In een eerste gesprek over die mogelijkheden zijn veel opdrachtgevers direct enthousiast en willen graag ‘alles’ automatiseren: de verlichting, de verwarming, de radio, de rolgordijnen, de zonwering, de ventilatie, de alarminstallatie, noem maar op. Het prijskaartje dat daaraan hangt, is inderdaad niet gering. Maar dat betekent niet dat KNX bij een beperkt budget meteen van tafel moet.

Klein beginnen

Het grote voordeel van de KNX-technologie is dat het eenvoudig uit te breiden is. Daardoor is het geen enkel probleem om in eerste instantie te kiezen voor een basis uitvoering en die stapsgewijs uit te bouwen. Zo kan een klant beginnen met het automatiseren van bijvoorbeeld verlichting en zonwering. Het jaar daarop komt er misschien een weerstation bij, dat de zonwering gaat aansturen. Of een app om de verschillende elementen te bedienen. Voor een dergelijke uitbreiding is het niet nodig om onderdelen te vervangen. Bovendien zijn er met KNX nooit problemen met verouderde versies of nieuwe protocollen. KNX werkt gewoon altijd. En omdat er al 500 fabrikanten gebruikmaken van KNX en zo’n 8.000 producten geschikt zijn voor toepassing, is de klant niet gebonden aan slechts één of enkele merken.

Kosten besparen

Overigens is het goed om je te realiseren dat KNX-domotica ook kan zorgen voor een besparing op energiekosten. Met bijvoorbeeld een alles-uitknop kun je bij het weggaan met één knop alle apparaten en lampen uitzetten en de verwarming en ventilatie lager zetten. Ook de toepassing van tijdsklokken en bewegingsmelders kunnen het energieverbruik verlagen. Bovendien draagt KNX enorm bij aan het gevoel van veiligheid, het gemak en het comfort van de gebruikers. Die voordelen kunnen we moeilijk in geld uitdrukken, maar zijn wel belangrijk om in het totale kostenplaatje mee te laten wegen.

Transparant

Bij Van Westenbrugge ondersteunen wij installateurs bij het ontwerp en de inrichting van het KNX-domoticasysteem. We denken ook mee over het financiële plaatje. Samen met de installateur kijken we wat de mogelijkheden zijn, waar de prioriteiten moeten liggen en wat de consequenties van bepaalde keuzes zijn. We zijn transparant in onze offerte en lichten graag toe hoe die is opgebouwd.