Heb je vragen? Wij vertellen je graag meer!

Frans van Westenbrugge kiest voor extern personeelsadvies:

“Ik wil goed voor mijn mensen zorgen”

Toen Frans van Westenbrugge een jaar of vijf geleden zag dat zijn bedrijf aan de vooravond van serieuze groei stond, besloot hij direct om een professional op het gebied van personeelszaken in te schakelen. Die vond hij in Robbert Fransen van Personeelsadvies & coaching Fransen uit Delfgauw. “Ik wil goed voor mijn medewerkers zorgen”, is Frans stellig. “En dan is een deskundige, onafhankelijke adviseur eigenlijk onmisbaar.”

Het was een bewuste keuze om al in een vroeg stadium externe hulp in te schakelen voor personeelszaken. Voor Frans een typisch geval van kosten die voor de baten uitgaan. “Ik zag om mij heen hoe andere ondernemers soms ploeterden met alles wat er bij personeel komt kijken en wist dat ik dat anders wilde. Ik heb goede mensen nodig en wil daar ook goed voor zorgen.”

Medewerkers vinden en binden

Personeelsadviseur Robbert Fransen vindt die aanpak een compliment waard. Hij ziet genoeg ondernemers die pas in een veel latere fase gaan nadenken over hun personeelsbeleid. “Het mooie van de aanpak van Frans is dat hij vanaf dag één alles goed op orde had. We hebben bijvoorbeeld duidelijke functieomschrijvingen gemaakt en in kaart gebracht welke competenties en eigenschappen belangrijk zijn voor het bedrijf. Dat helpt bij het vinden én binden van de juiste mensen. Als je goed voor je medewerkers zorgt, wordt er met plezier gewerkt, kun je vacatures gemakkelijker vervullen en – minstens zo belangrijk – creëer je een prettige en productieve werkomgeving.”

Personeelshandboek

Frans schakelt Robbert in voor verschillende personeelsdiensten. Zo voeren ze samen de sollicitatiegesprekken. “En dat is waardevol”, vindt Frans, “want Robbert let toch weer op andere dingen dan ik doe.” Dat geldt eveneens voor de personeelsgesprekken die ze samen twee keer per jaar met iedere medewerker voeren. In deze gesprekken krijgen medewerkers alle ruimte om aan te geven of zij tevreden zijn met hun taken en verantwoordelijkheden. De personeelsadviseur heeft ook de basis gelegd voor het personeelshandboek en zorgt dat het up-to-date blijft. In het handboek zijn afspraken vastgelegd over bijvoorbeeld verlofuren, opleidingsmogelijkheden, ziekmelding en autogebruik. “Die duidelijkheid is fijn voor werkgever en werknemers”, weet Robbert. “Iedereen weet waar hij of zij aan toe is en dat zorgt voor rust in het bedrijf.”

Erkend leerbedrijf

Van Westenbrugge mag zich sinds kort een erkend leerbedrijf noemen. Op deze manier wil het bedrijf de weg vrijmaken voor de instroom van starters op de arbeidsmarkt. Robbert heeft bij dit traject geholpen. “De volgende stap is dat we bij opleidingen bekendmaken dat dit een erkend leerbedrijf is en dat we stageplekken creëren”, licht hij toe.

Er is meer dan alleen werk

Dit inkijkje in het personeelsbeleid van Van Westenbrugge maakt duidelijk dat goed voor je medewerkers zorgen, volgens Frans verder gaat dan alleen een prima salaris. “Klopt. Natuurlijk is je loonstrookje belangrijk, maar dat is zeker niet het enige. Het gaat ook om aandacht voor elkaar. Ik wil altijd weten hoe het met onze medewerkers gaat. Als het thuis niet lekker loopt, kun je niet verwachten dat iemand hier optimaal presteert. Als je weet wat er speelt en daar begrip voor toont, kom je uiteindelijk veel verder met elkaar.”

Open sollicitatie

Ben je bijvoorbeeld elektromonteur en toe aan een volgende stap? Stuur ons gerust een open sollicitatie.