Op zoek naar een samenwerkingspartner? Neem contact op.

De dag van Ben:

“Dat is het gekraak wat jullie horen aan de telefoon.”

Ben werkt als KNX-programmeur bij Van Westenbrugge en hij neemt je mee in zijn werkdag. Hoe ziet zijn werkdag eruit en hoe gaat dat dan?  

Ben vertelt over zijn werkdag. Hi Ben!

8.00 uur

Vandaag werk ik bij ons op kantoor. Bij aankomst neem ik lekker plaats op mijn plek, start mijn laptop op, log ik in en open mijn standaard programma’s. Gisteren was ik op locatie bezig. Ik kijk in de planning en ik zie dat ik de dag start met het afronden van de werkzaamheden van gisteren. Voor dit project loop ik de visualisatie na op benamingen en stuuradressen.

Ik pak het project erbij en ondertussen wordt er koffie op mijn bureau gezet door een collega. Altijd lekker om de dag te starten met een kopje koffie!

Oké, even terug naar het project. Deze visualisatie hebben we vrij basis opgebouwd. We zoeken eerst uit wat er wel/niet werkt op locatie. Ook wat er eventueel aangepast kan worden door de installateur, zodat de eindgebruiker de installatie met plezier en gemak kan gebruiken.

Nadat ik alle aanpassingen heb doorgevoerd, laad ik de programmering in. Ik test of alles naar wens staat, zoals we het hebben besproken met de eindgebruiker.  

Voor dit project heb ik zelf op locatie getest wat er wel/niet werkt. Hiervan maak ik een verslag. Ik maak het verslag overzichtelijk, zodat de eindgebruiker ook weet wat er wordt bedoeld. Na de controle van de visualisatie, laat ik de eindgebruiker weten dat de wijzigingen zijn doorgevoerd en zodat de installateur de punten kan nakijken.

11.30 uur

Voor vanmiddag staat er een ander project in de planning. Dit betreft een kantoorpand met een zagerij. Hier worden de kantoren gerenoveerd en voorzien van DALI-verlichting, IR-panelen, bewegingsmelder en taster. In de zagerij verzorgen wij de aansturing van de afzuiginstallatie voor de zaagmachines. En natuurlijk alles via KNX.

Ik bel even met de installateur hoe het werk loopt en of we zoals eerder besproken die middag de DALI-drivers kunnen adresseren. Dat kan rond 15.00 uur, top! Ik pak het project erbij en in dit geval zijn de tasters en actoren al geadresseerd. Dus start ik met de groepsadressering en bouw die voor elke ruimte op. Zelf ben ik al een paar keer op dit project geweest, dus ik weet hoeveel ruimtes er zijn en welke componenten erin komen.

12.30 uur

Ondertussen is het alweer over half 1, Er wordt door een collega geroepen: “Gaan we nog lopen?”. Altijd even lekker om naar buiten te gaan en een frisse neus te halen en ondertussen een boterham te eten. Na de gezellige wandeling, eet ik nog even wat vitaminen en dan ga ik weer lekker verder waar ik gebleven was.

Ik maak de programmering voor het kantoorgedeelte af. Daarna start ik met de programmering voor de afzuiginstallatie t.b.v. zaagmachines. Het is de eerste keer dat ik dit mag doen met bepaalde componenten. Dan is het fijn dat ik het dan even in de groep kan gooien over hoe ik dit het beste kan aanvliegen. Na een korte brainstormsessie met diverse collega’s, heb ik aardig inzichtelijk hoe ik het kan aanpakken.

Ik zoek eerst uit welke objecten er (aan)gestuurd worden uit welke actoren. Dan kan ik hiervoor een groepsadressering aanmaken.

Ondertussen belt er een andere installateur op met de vraag of we even 2 DALI-drivers kunnen adresseren. Aangezien ik al met dat project bezig ben, pak ik die erbij. Ik bel de installateur terug, nadat ik verbinding met de locatie heb gemaakt. Bij de uitlezing vind ik de 2 drivers en ik vraag waar welke driver zich bevindt, zodat ik de drivers gelijk op de goede plek kan zetten. Zo werken ze gelijk mee met de lichtsferen.

Hierna ga ik weer verder met mijn werkzaamheden weer m.b.t. de afzuiginstallatie. Ondertussen wordt er weer koffie rond gedeeld met een koekje! Dat is het gekraak wat jullie soms horen als jullie een van ons aan de lijn hebben.

15.00 uur

Ik zie dat het bijna 15.00 uur is en bel de installateur. Hij geeft aan dat de DALI geadresseerd kan worden. Ik maak weer verbinding met het project en loop samen met de installateur door welke driver waar is geïnstalleerd. Als dit is gebeurd, laad ik de programmering in de componenten. Ik vraag of de installateur ze wil testen of het werkt zoals ik het heb geprogrammeerd. En ja, het werkt!

De installateur gaat weer verder met zijn ding en ik ga nog even verder voor de afzuiginstallatie. Aan het einde van de dag bekijk ik de planning voor morgen. Als ik weer op locatie werk, kijk ik welke materialen ik nodig heb en dan pak ik dat uit het magazijn. Dit keer is dat niet het geval. Morgen werken ik weer een gezellig dagje op kantoor. Ik sluit de projecten af en sluit mij laptop. Het was weer een leuke, gezellige dag met collega’s en installateurs. Op naar de volgende dag.

Dit was zomaar één werkdag van mij. Zoals je misschien wel leest is die lekker gevarieerd en dat is ook zeker zo. We komen regelmatig op projecten, zodat we kunnen zien wat we samen met de installateur voor elkaar boksen.