Lichtsferen: comfortabel, veilig en sfeervol wonen met KNX-Technologie
Sfeervol licht als je op de bank een film zit te kijken. Praktische verlichting als je aan het koken bent, maar juist een tandje minder als je aan tafel gaat. Tuinverlichting die ’s nachts zachtjes blijft branden voor een veilig gevoel. Met KNX kun je heel eenvoudig verschillende lichtsferen creëren en heb je met één druk op de knop de juiste lichtomstandigheden. Niels van Dorp, KNX-programmeur bij Van Westenbrugge, weet er alles van.
Drie scenes per ruimte
Het aantal mogelijke lichtsferen is zo goed als eindeloos. Toch is het verstandig om het aantal enigszins beperkt te houden. Wij gaan meestal uit van drie scenes per ruimte. In de praktijk blijkt dat in de meeste gevallen voldoende en zo houd je het ook goed overzichtelijk. Heb je veel meer scenes geprogrammeerd, dan wordt het toch lastig om te onthouden wat ze allemaal inhouden. Daarbij moet je niet vergeten dat je altijd heel eenvoudig kunt ‘ingrijpen’ in een lichtsfeer. Wij stellen de lampen in op verschillende waardes: 75%, 50%, 25% of uit. Maar wil je een lamp even tijdelijk naar 100% draaien, dan is dat geen enkel probleem. Je bent nog altijd zelf de baas over de sterkte van de verlichting.
Van toilet tot tuin
Veel mensen denken bij lichtsferen vooral aan de ‘sfeervolle’ ruimtes, zoals de woonkamer en de keuken. Maar er zijn veel meer interessante mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting in het toilet: die wil je overdag gewoon op 100%, maar ’s nachts misschien maar op 10% omdat je dan niet te veel wakker wilt worden van het harde licht. En in de badkamer is het ook fijn om verschillende scenes te hebben, bijvoorbeeld één om in bad te relaxen, één om te douchen en één om je op te maken. Ook de tuin is een prima plek om met lichtsferen aan de slag te gaan. Dan kies je bijvoorbeeld ’s nachts voor aangepaste verlichting om overlast aan buren of de natuur te voorkomen, maar realiseer je wel veilige loopverlichting.
Meebewegen op dagritme
Lichtsferen zijn niet alleen interessant voor de particuliere markt. Ook in een bedrijfspand kan het aantrekkelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een demoruimte, waar je de verlichting kunt aanpassen op basis van de activiteit die er plaatsvindt. Bij een presentatie kies je andere lichtsterktes dan bij de afrondende netwerkborrel. Maar je kunt de lichtsferen in een kantoor ook laten meebewegen op het dagritme: ’s ochtends en eind van de dag wat meer kunstlicht dan midden op de dag.
Comfort én veiligheid
Het grote voordeel van lichtsferen zit ‘m vooral in het comfort: met één druk op de knop beschik je over de juist verlichting. Een ander voordeel is dat het bijdraagt aan een veilige omgeving. Je kunt ervoor zorgen dat je ’s nachts nooit in het donker je een weg hoeft te vinden. En je kunt heel eenvoudig voor aanwezigheidssimulatie zorgen. Door de verschillende lichtsferen ook bij afwezigheid door te laten lopen, wek je de indruk dat de woning niet verlaten is.
Advies
Bij Van Westenbrugge kunnen wij klanten goed adviseren over de voordelen en mogelijkheden van lichtsferen. Licht is een heel persoonlijke ervaring, dus wij leggen klanten altijd goed uit hoe ze zelf de sferen nog kunnen aanpassen. En dat is echt heel eenvoudig. Maar als het nodig is, komen we natuurlijk gewoon even langs of lossen we het via de telefoon op.